In contact komen met je bestemming.


De hedendaagse westerse gezondheidszorg is verregaand gespecialiseerd. Dit heeft voor grote technische vooruitgang in de diagnostiek en behandeling gezorgd. Maar deze specialisatie heeft er ook toe geleid dat er steeds meer gefragmenteerde kennis is ontstaan en de heelheid van de mens, zo essentieel bij het “helen”, steeds meer op de achtergrond is gekomen. Er zijn geestelijken die voor onze ziel zorgen, er zijn psychotherapeuten voor ons geestelijk welzijn en er zijn artsen die met al hun specialismen zorgen voor ons lijf.


De Klassieke Chinese Geneeswijze vindt haar oorsprong in de taoïstische sjamanistische traditie waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam, geest en ziel. In mijn praktijk komen mensen niet met eenduidige lichamelijke of psychische klachten. Onze samenleving is complexer dan ooit. De maatschappij wordt steeds individueler. Het idee van de maakbare werkelijkheid maakt dat wij denken recht te hebben op al onze wensen. Als je maar de juiste keuze maakt… We verliezen het contact met onze omgeving en uiteindelijke met ons zelf: Wat is de zin van dit bestaan? Waar doe ik het allemaal voor?


Bu Ming betekent “het voeden van de bestemming”. Deze diepere dimensie geeft mij de mogelijkheid om tijdens deze consulten mensen te helpen met het “vinden van jezelf”. Ik ben meer en meer gaan ervaren dat veel ziektebeelden een belangrijke emotionele, psychologische, sociale en spirituele oorzaak hebben. Ik zie veel mensen in mijn praktijk die niet meer weten wat ze werkelijk “willen”. “Vinden” ze heel veel en handelen ze uiteindelijk alleen nog maar vanuit een behoefte om bevestigd te worden door de buitenwereld en niet meer vanuit wie ze zijn. 


Bu Ming kan een hulpmiddel zijn om je kernkwaliteiten weer terug te vinden en je los te maken van de vaak onnodige, remmende ballast van opvattingen, overtuigingen, normen en waarden uit je opvoeding en sociale omgeving.

Vragen als: "Wat zijn mijn talenten, hoe kan ik daar optimaal gebruik van maken, hoe laat ik mij niet remmen en hinderen door gestolde opvattingen over mijzelf en mijn omgeving" passeren dagelijks de behandelbank.


Bu Ming gaat uit van het principe van Wu Wei, niet ingrijpend handelen, waarbij de natuur, inclusief onszelf en onze sociale structuren, wordt gezien als een zelf organiserend chaotisch systeem. Westers zou je het kunnen omschrijven als het coachen van een cliënt om uiteindelijk weer verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor zijn/haar werkelijkheid. Dit gebeurt vanuit het conceptuele denken van de Chinese Geneeswijze met behulp van gesprekstechnieken, acupunctuur, kruiden en eventuele Qi Gong oefeningen.


“Problemen overkomen je niet, je creëert ze net als de rest van je werkelijkheid. En dit heeft niet alleen te maken met wat er zich psychisch afspeelt, de conditie van het lichaam bepaalt de conditie van het bewustzijn en andersom. Sterker nog: in de taoïstische traditie vormen lichaam en geest niet een eenheid, maar zijn ze identiek.”


“What the caterpillar calls the end, the rest of the world calls this a butterfly.”