Een moderne toevoeging.


Oor acupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Het principe van de oor acupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp als werkterrein. Medisch spreekt men van auriculotherapie (auricula=oor, therapie=behandeling).

De oorsprong is Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. De oor acupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten.

Op de oorschelp vindt men een projectie van het gehele lichaam. Het gemakkelijkst kan men de projectie onthouden wanneer men met het hoofd naar onder liggende foetus geprojecteerd denkt op de oorschelp. Op deze wijze kan men elk onderdeel van het lichaam als reflexzone op de oorschelp terugvinden. Op de oorschelp kunnen ongeveer 360 reflexzones worden vastgesteld. Ieder orgaan of gewricht staat in verbinding met één of meer reflexzones in de oorschelp.Voor de oor acupunctuur worden naaldjes gebruikt, maar soms ook massage en elektrische stimulatie. Als een behandeling wat langere tijd vraagt kan ervoor gekozen worden om verblijfsnaaldjes te plaatsen. Deze blijven dan een tijdje zitten achter een kleine pleister en je kunt het betreffende punt zelf stimuleren door af en toe wat druk op het naaldje uit te oefenen.

Oor acupunctuur kan worden ingezet voor behandeling van chronische en acute pijn, het genezen van kwalen, het ondersteunen bij stoppen met roken, drinken, drugs, bij afvallen, bij verschillende psychische klachten en bij slapeloosheid.


“Acupuncture adresses the phyisical, mental and emotional imbalances that give rise to symptoms”